Skip to content

Piraattipuolue ei lähde presidentinvaaleihin

2011 July 2
by Harri Kivistö

Piraattipuolue ei tule asettamaan omaa presidenttiehdokasta, vaikka jokin aika sitten alustavasti suostuinkin siihen puoluehallituksen tukemana. Vaalilautakunnan torpattua mahdollisuuden kerätä allekirjoituksia sähköisesti, arvioimme että 20000 nimen kerääminen perinteisellä tavalla olisi liian kallista ja aikaa siihen liian niukasti. Alun perinkin ajatuksena oli kerätä nimet pääasiassa sähköisesti. Asiasta riiteleminen ei tule vaalitavoitteita edistämään, mutta aiomme puolueena työskennellä jatkossakin sen eteen, että myös demokratian rakenteet tuotaisiin 21. vuosisadalle.

Sähköisen asioinninhan oli tarkoitus olla itsestäänselvyys viranomaistoiminnassa. Lainsäädäntöä muutettiin jo 2003 mahdollistamaan kansalaisen ja viranomaisen turvallinen sähköinen yhteydenpito. Tahdottiin siirtyä valtiollisissa asioissa nykypäivään: tehostaa, järkevöittää ja helpottaa. Tästähän teknologiassa on kyse.

Perusteet sähköisten allekirjoitusten puolesta ovat monet. Lyhyesti, järjestelmän ottaminen käyttöön tulisi pitemmän päälle halvemmaksi ja se olisi ylivoimaisesti varmempi.

Minusta ei sitten tule presidenttiehdokasta tällä kertaa. Selväähän on, että kolmen suurimman puolueen ulkopuoliset presidenttiehdokkaat ovat kilvassa altavastaajia (Rehnin pääsy toiselle kierrokselle oli erikoinen ja huomionarvoinen poikkeus), ja eduskunnan ulkopuolisilla “riippumattomilla” ehdokkailla on sitäkin suurempi kerätä vaalillista uskottavuutta. Kuitenkin olisi ollut arvokasta haastaa perinteiset ehdokkaat edistyksellisillä teemoilla ja viedä presidenttikeskustelua kansalaisoikeuksien, demokratian ja perustuslain tiimoille. Lisäksi vaihtoehdot ovat kansanvallalle hyväksi.

Pelkään pahoin että tämänkertaiset presidentinvaalit ovat puolueille yhä enemmän vain vaaleja vaalien vuoksi (nyt kunnallisvaalien). Epäilen, että ehdokkaat eivät tule kertomaan, kuinka aikovat käytännössä käyttää sikäli niukkia valtaoikeuksiaan, vaan keskittyvät arvoihin ja ideologiaan. Ulkopoliittiset asiat tulevat toki varmasti esille, ja niistä kysymyksistä valtaosa on relevantteja, mutta todennäköisen EU-kritiikin lisäksi kansalaisille tuskin tarjotaan selkeitä vaihtoehtoja konsensuspolitiikalle.

Piraattipuolueen kevätkokouksessa puolueen ei katsottu tarpeelliseksi asettua minkään muun ehdokkaan taakse. Sitäkään ovea ei ole lopullisesti suljettu.