Skip to content

Perustulo Suomeen mahdollisimman pian

2011 January 11
by Harri Kivistö

Perustulo on kaikin puolin loistava idea ja se tulisi ottaa käyttöön mahdollisimman pian. Suuret rakenteelliset muutokset ovat toki hyvin haastavia, ja siksi päättäjiksi tulisi valita mahdollisimman paljon sellaisia, jotka pitävät perustuloa toivottavana ja siksi kykenevät luomaan järkeviä käytännön ratkaisuja.

Aivan ilmeisin hyöty on byrokratian keventäminen. Rahaa säästyy eikä ihmisten enää tarvitse samalla tavalla hukata aikaa ja vaivaa papereiden täyttämiseen ja luukuilla juoksemiseen. Toimeentulotuenhan oli alun perin tarkoitus olla vihoviimeinen vaihtoehto, johon harvan tarvitsisi turvautua. Toisin kävi.

Kenties parasta perustulon ideassa on se, että se ei ole lainkaan sidoksissa oikeistoon tai vasemmistoon. Toki modernit ajatukset lähtivät markkinaliberaaleilta, mutta sittemmin vasemmisto on ottanut perustulon myös asialistalleen, ja vihreiden perustuloideaa tuntuvat kannattavan puolueessa molemmat “siivet”. Perustulo on selkeästi myös Keskustan tavoiteohjelmassa. Kokoomuksessa perustulosta keskusteltiin vilkkaasti käsittääkseni pari vuosikymmentä sitten, mutta sittemmin on ollut hiljaisempaa. Muilta eduskuntapuolueilta en muista perustuloa puoltavia kannanottoja.

Kaksi kolmannesta Piraattipuolueen ehdokkaista kannattaa perustuloa. Tässä on tärkeä muistaa, että ehdokkaiden näkemykset siitä, millainen perustulomalli on paras, vaihtelevat paljon. Kuitenkin kaikki ovat sitä mieltä että jonkinlainen perustulomalli on selkeästi parempi kuin nykyjärjestelmä. Itse katsoisin että keskinkertainenkin perustulomalli (enkä usko että kovin kehnoja vaihtoehtoja eri puolueet esittävät) on parempi kuin nykyinen järjestelmä.

Vihreiden perustulomalli on ainoa, josta voidaan keskustella konkreettisella tasolla, mutta se ei tarkoita sitä, että kyseinen malli on optimaalinen. Olennaista olisi saada riittävä konsensus vastikkeettomasta perustulosta, jotta eri malleista voisi käydä poliittisesti realistista keskustelua. Uskon, että perustulo on jo kulman takana, mutta siihen vaaditaan useamman puolueen aktiivista yhteistyötä.

Itse en lähde siitä, että perustulon pitäisi välttämättä olla yhtä suuri tai suurempi kuin mitä nykyinen “perusturva” on, jotta sitä voisi kannattaa. Tärkeää on, että joitain erityisiä tarveharkintaisia tukia jätettäisiin järjestelmään — nämä toki koskisivat hyvin harvoja — mutta muuten järjestelmän pitäisi olla kannustava. Perustulon tulisi kattaa vain se kaikkein oleellisin, jotta se kannustaisi hankkimaan lisätuloja.

Kun perustulo on varma, eikä sitä voi mikään vähentää, pienetkin lisätulot näyttävät heti houkuttelevammilta. Perustulo tosiaankin edistää työn jakamista vaarantamatta kuitenkaan työläisten toimeentuloa, mikä on ehdottomasti toivottavaa kehitystä.

Tulevaisuus suorastaan vaatii perustuloa. Työn kankeat kategoriat tulevat poistumaan ja ihmiset vapautuvat tekemään hyödyllisiä asioita. Tiedostonjakamisen vapauttamista on helpompi perustella kun pohjalla on perustulo, jonka ansioista vapaa tiedonkulku ei enää hulluimmissakaan teorioissa voi viedä tekijöiden toimeentuloa.

Yhteiskunnallisen kontrollin vähentäminen on Piraattipuolueen agendan ytimessä. Tämä on yksi niistä syistä, joiden vuoksi perustulo on minun vaaliteemoissani ensimmäisenä.

Lisätietoa:

Vihreiden malli.

Perustulon etuja Tuomas Ruuhijärven blogissa.

Perustulo vasemmistolaisesta näkökulmasta.

Erään kokoomuksen ehdokkaan puoltava näkemys.

Piraattipuolue osallistuu vuoden 2011 eduskuntavaaleihin. Olen ehdolla Pirkanmaan vaalipiirissä. Kampanjasivu facebookissa.

One Response

Trackbacks and Pingbacks

  1. Harri Kivistö « Piraattipuolue

Comments are closed.