Skip to content

Puoluekokous huomenna, puheenjohtaja vaihtuu

2012 March 30
by Harri Kivistö

Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto ilmoitti hyvissä ajoin, ettei hae enää puolueen puheenjohtajaksi nyt kevätkokouksessa, jossa kaksi vuotta sitten valitun puoluehallituksen kausi päättyy ja uusi hallitus valitaan. Pasi onkin toiminut puolueen puheenjohtajana miltei alusta pitäen (perustuskokouksessa keväällä 2008 hänet valittiin varapuheenjohtajaksi) ja hänen johdollaan puolue on kasvanut ja kehittynyt. Palmulehdon työ on ollut esimerkillisen ahkeraa ja antaumuksellista, ja hän on nauttinut vankkaa luottamusta. Rima on siis asetettu korkealle.

Uusien puolueiden alkutaival on aina tietynlaista etsimistä: haetaan muotoa, otetaan selvää keitä oikeastaan loppujen lopuksi ollaan. Viime syksynä toteutettiin laajahko avoin jäsenkysely (eli puolueesta kiinnostuneet, siis muutkin kuin jäsenet, saivat vastata), minkä pohjalta puolueen eri piiriyhdistysten aktiiveista koostuva tulevaisuusryhmä rakensi ehdotuksen puolueohjelman laajentamiseksi. Syksyn kahden päivän puoluekokouksessa eri ehdotuksia käytiin läpi: osa pudotettiin pois ja loppuja hiottiin, kunnes laajennettu puolueohjelma saatiin hyväksyttyä. Piraatit linjasivat sinne uusia mm. koulutuspolitiikkaa, perustuloa ja oikeusturvaa koskevia linjauksia ja siten loivat tärkeää pohjaa osallistua yhä laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Emme toki tämänkään jälkeen ole yleispuolue, eikä ole suunnitelmia muuttua sellaiseksi.

Kenties nyt on tietynlainen käännekohta. Pohjatyötä puolueen kasvulle on tehty neljän vuoden ajan. Nyt tiedämme jo varsin hyvin itse, keitä olemme — seuraavaksi on keskityttävä profiloimaan puoluetta suurelle yleisölle sekä kehittämään uutta retoriikkaa, jonka kautta voimme ilmaista suurelle yleisölle yhä laajemmin ja selkeämmin arvojamme ja ideoitamme. Puolueohjelma antaa siihen nyt enemmän valmiuksia kuin aiemmin.

Olen itse ehdolla puheenjohtajaksi. Lupauduin, koska olen kokenut saavani tukea jäseniltä ja koska toisaalta en mahdu niihin stereotypioihin, joita usein piraatteihin sovelletaan, ja voisin siten habituksellani torjua pahimpia ennakkoluuloja. Suhtaudun asioihin varsin avoimesti ja kykenen kommunikoimaan hyvin värikkään ja monipuolisen piraatiston kanssa sen laidasta laitaan. Minulla on myös vielä ajatuksia, joiden uskoisin vievän puoluetta uuteen suuntaan. Mitään kovin radikaalia ei ole varmaankaan tulossa, olenhan ollut puoluejohdossa vaikuttamassa alusta asti.

Saksan piraattien viime aikojen menestys eri osavaltioissa pohjautuu mm. siihen, että he saivat äänestäjät vakuutettua siitä, että he todellakin aikovat tehdä politiikkaa uudella tavalla. Kyse ei ole ainoastaan poliittisista linjauksista, vaan siitä, miten päätöksiä tehdään. Saksalaiset haluavat suorempaa demokratiaa ja avoimempaa päätöksentekoa ja siksi hyvin moni valitsit piraatit, jotka osoittivat toiminnallaan, etteivät asiat jää vain puheen tasolle.

Meillä Suomessa eduskuntavaalit käytiin varsin hienolla menestyksellä (0,5 prosentin kannatus tyhjästä tulleelle uudelle puolueelle on mielestäni lupaava tulos), ja syksyn kunnallisvaaleissa on tämän pohjalta varsin realistista päästä läpi useammalla paikkakunnalla. Uudistumiselle on kuitenkin aihetta; tästä syystä Palmulehto halusi antaa viestikapulan seuraavalle. Ainakin puolueorganisaatiota ja erityisesti toimintatapoja pitäisi kehittää uusin ideoin. Päätöksenteon avoimuus vaatii todellisuudessa aktiivista työtä. Ilman tehokasta tiedotusta ja kommunikaatiota, puolueen toiminta ei ole tosiasiallisesti riittävän demokraattista. Tästä syystä toivoisin hallitukseen paljon uutta verta, ettei uudistuminen jäisi vain puheenjohtajiston kierrättämiseen.

Puoluekokous valitsee puolueen johdon, ja vaikka muita ehdokkaita ei vielä olekaan, aina on mahdollista että musta hevonen ilmaantuu jostain viime metreilläkin, joten vasta huomisen jälkeen tiedämme mikä porukka vie puoluetta eteenpäin seuraavat kaksi vuotta.

One Response
  1. Kasperi Koski permalink
    March 30, 2012

    Hyvä Pasi, hyvä Harri, hyvä kaikki piraatit tasapuolisesti! Pienistä puroista se koskikin syntyy. Ensi vaaleissa kannatus voi olla jo jotain ihan muuta. Kun poliisihallitus saa pakkokeinolakinsa ym. kansakuntaa hitaasti kuristavat säännökset läpi, teille tippuu kannattajia kuin omenia puusta syksyisenä päivänä.

    Suomen nykyinen hallitus – yhteiskuntamme mätä hammas pitää porata ennenkuin se mädättää koko leijonan suun tappaen sen hitaasti ja tuskallisesti. Pidetään se Suomi siis vapaana jatkossakin. Sitä varmasti haluaa moni moni muukin kuin vain ne, jotka teitä äänestivät! Voin taata, että täältäpäin ropisee ääniä!

Comments are closed.