Skip to content

Asevelvollisuus myös naisille

2013 toukokuu 11
by Harri Kivistö

Asiasta pitäisi keskustella laajemmin ja avoimemmin, mutta on hyvä että ainakin ajoittain kysymys nousee valtamediassa esiin.

Siis pitäisikö asevelvollisuus laajentaa sukupuolineutraaliksi?

Kyllä. Alan vähitellen kallistua kannattamaan ajatusta. En kuitenkaan siksi, että mielestäni asevelvollisuuden perimmäinen ongelma olisi tasa-arvon puute. On toki valitettavaa, että yhteiskuntamme syrjii miehiä näin räikeästi, mutta perimmäinen ongelma on pakkotyö, joka on oikeusvaltiossa periaatteellisesti arveluttavaa sekä nykyaikana pitkälti tarpeetonta.

Olen aiemmin puhunut vain asepalveluksen muuttamisesta vapaaehtoiseksi. Nyt on aika muuttaa tätä puheenpartta.

Syyni on puhtaasti pragmaattinen. Pidän varsin todennäköisenä, että kun kutsunnat kattaisivat käytännössä koko ikäryhmän, ei kestäisi kauaakaan, kun tulisi merkittävää poliittista painetta muuttaa koko järjestelmä vapaaehtoiseksi.

Kenties tämä näkökulma selittää muita paremmin, miksi osaavimmat poliitikot eivät halua ehdottaa asevelvollisuuden tasa-arvoistamista ja väistelevät asiaa. He tietävät että rakennelma ei kestä enää kovinkaan monta uutta korttia. Ei ainakaan kaksinkertaista määrää.

Ei ole kuitenkaan aihetta pelkoon. Vapaaehtoinen ja sukupuolisesti syrjimätön asevelvollisuus olisi mitä mainioin tapa järjestää puolustus. Teknisesti se toki tarkoittaisi palkka-armeijaa, oli ”palkka” kuinka pieni tahansa, mutta kuten tiedämme, palkka ei ole ainoa tapa motivoida maanpuolustukseen, eikä se ole edes erityisen huono.

Ne kehnommat kannustimet ovat jo käytössä.

Comments are closed.