Skip to content

Älä äänestä näitä

2017 huhtikuu 4
by Harri Kivistö

Monet listaavat suosituksia. Ajattelin sen sijaan listata ketä ei saa äänestää:

Hervannasta voi ainakin etsiä ehdokkaita

 1. Ehdokasta, jolla on suuret ja hienot mainokset. Jos ne on rahoitettu täysin omista rahoista, tällä henkilöllä on jo riittävästi vaikutusvaltaa eikä hän tarvitse sinun tai kenenkään muunkaan ääntä. Jos vaaliraha tulee muualta, on todennäköistä, ettei ehdokas aja lainkaan sinun asiaasi tai yhteiskunnan etua vaan vain niiden tahojen etua ja asiaa, jotka hänen kampanjansa ovat rahoittaneet.
 2. Kaveria väärästä puolueesta. Suomen vaalijärjestelmässä sinä äänestät aina puoluetta (ja lisäksi sitä henkilöä), mikäli ylipäänsä äänestät. Suomen vaaleissa ei ole mahdollista äänestää vain henkilöä, vaan aina ääni menee koko listalle ja hyödyttää vain niitä, jotka ovat lopulta listan kärjillä. Erityisesti kuntavaaleissa, joissa ehdokaslistat saavat olla valtavia, varsinkin suuret puolueet kahmivat ehdokkaita mistä vain niitä löytävät välittämättä yhtään, mitä nämä ehkä ovat mistäkin asioista mieltä. Se sinun koulukaverisi on listalla vain kerätäkseen ääniä niille tunnetummille ja rahakkaammille ehdokkaille, joiden on tarkoitus päästä läpi.
 3. Kansanedustajaa tai muuta maankuulua poliitikkoa. Hänellä on tärkeämpääkin tekemistä kuin osallistua Möksyjärven valtuuston kokouksiin. Hän on mukana ainoastaan pönkittääkseen puolueen äänisaalista ja kenties omaa egoaan. Hän palaa heti vaalikampanjan jälkeen takaisin Helsinkiin eikä rakkaassa kotikunnassaan käväisekään ennen seuraavia vaaleja.
 4. Ehdokasta, joka ei ole jättänyt vaalirahoituksen ennakkoilmoitusta. Tämä ei ole mikään vedenpitävä osoitus ehdokkaan avoimuudesta, mutta se on hyvä alku. Käy tarkastamassa oman ehdokkaasi tilanne täältä. Piraattipuolueen kaikki ehdokkaat täyttivät ennakkoilmoituksen ennen ennakkoäänestyksen alkamista.
 5. Aku Ankkaa, Veltto Virtasta, Paavo Väyrystä tai mitään muutakaan mukahauskaa läppää. Ei mikään niistä ole oikeasti yhtään hauska, vaikka tuntuisi pään sisällä kuinka nokkelalta. Usko pois: ne ovat kaikki vanhoja vitsejä eikä niille naura edes keskusvaalilautakunnan tarkistusääntenlaskija.
3 Responses
 1. Kime permalink
  huhtikuu 4, 2017

  Pitkästä aikaa hyvä kirjoitus! Kohta neljä (4.) on minun mielestäni kuitenkin ihan mitätön asia. Kuinka uskottava on ehdokkaan itsensä täyttämä kaavake? Ketä edes niin paljon kiinnostaa, että kävisi noita tuolta katsomassa?

 2. kickmyS permalink
  huhtikuu 4, 2017

  Sitoumukset esim. S-ryhmään kannattaa tarkastaa myös, ettei parhaille kauppapaikoille enää kaavoitettaisi noita ”tekopyhyyden temppeleitä”.

 3. huhtikuu 4, 2017

  ”Kuinka uskottava on ehdokkaan itsensä täyttämä kaavake?”

  Kenen se pitäisi täyttää ellei ehdokkaan? Totta kai ehdokas voi valehdella, mutta kynnys siihen vaikuttaa olevan varsin korkea, sillä eniten kampanjarahaa saavat ehdokkaat harvoin täyttävät ennakkoilmoitusta lainkaan. Valheella on tunnetusti lyhyet jäljet. Valtuutettujen on lisäksi lain mukaan tehtävä vaalirahoitusilmoitus vaalien jälkeen, ja olisi varsin noloa, mikäli tämän lopullisen ilmoituksen luvut heittäisivät kovasti ennakkoilmoituksesta. Sillä saisi varmasti pari toimittajaa niskaansa.
  Joka tapauksessa oleellista on ensin katsoa, kuka on edes vaivautunut ilmoituksen täyttämään. (spoiler alert: suurimmista puolueista kokoomuksesta, keskustasta, demareista, perussuomalaisista vain ani harva, koska avoimuus ei tuppaa olemaan näissä puolueissa mikään niin tärkeä periaate, että juolahtaisi edes mieleen, että sellainen ilmoitus kannattaisi jättää)

Comments are closed.